Budúcnosť vzdelávania detí

Mám dvojičky, 13-ročných chlapcov, a často sa ma pýtajú, čo robím, aby som ich vychovával pre budúcnosť. Viacerí z vás mi nedávno položili otázky, ako by som chcel zmeniť náš vzdelávací systém.

Moje myšlienky o tom, čo (a ako) by sme mali učiť na strednej a vysokej škole:

Naše školy uviazli v minulosti

Je to zrejmé, ale stojí za to povedať, že naše školy boli postavené pre život pred 50 rokmi. Naše deti sa chystajú vstúpiť do úplne iného sveta, na ktorý nie sú pripravené. Neakceptujte postupné zlepšenia.

Pomáhajme deťom nájsť vášeň

IMHO, najdôležitejšou úlohou rodiča a školy je vystaviť deti širokému spektru zážitkov a príležitostí a pomôcť im objaviť vášeň a poslanie. Akonáhle dieťa nájde svoju vášeň a stane sa vnútorne motivovaným, má k dispozícii širokú škálu samovzdelávacích nástrojov od YouTube až po LLM. Ako povedal Mark Twain: “V tvojom živote sú dva dôležité dni, deň, keď si sa narodil, a deň, keď zistíš prečo.”

Vyučovanie vodcovstva, empatie, etiky/morálky a filozofie

Keď premýšľam o učebných osnovách, ktoré chcem, aby sa moji dvaja chlapci učili a diskutovali v škole, zahrnul by som tam predmety, ako sú uvedené vyššie. Toto sú témy, ktoré budú dôležité počas celého života a ešte dôležitejšie počas exponenciálnych rokov (prudkého vývoja), ktoré nás čakajú.

AI tu zostane a my ju musíme prijať

AI nezmizne a vo veľmi blízkej budúcnosti bude ovládať naše životy. Je to „turbo motor“, ktorý nám dáva krídla, umožňuje neobmedzenú tvorivosť a produktivitu. Namiesto toho, aby sme sa jej báli a vyhýbali sa jej, musia naše školy učiť deti, ako používať AI na umocnenie svojich snov a tiež ako sa brániť pred jej zlým použitím.

Posilnenie zvedavosti, tvorivosti a podnikavosti

Vo svete s podporou AI bude učenie našich detí, ako „klásť skvelé otázky“ a robiť experimenty „čo ak“, čoraz cennejšie. Zvedavosť poháňa tvorivosť a podnikavosť – umenie nájsť a riešiť problémy. Časy memorovania faktov sú preč, nahradila ich potreba „myslieť na prvé princípy“ a tvorivosť poháňaná vášňou. V našom veku AI a množstva údajov bude kvalita otázok, ktoré kladieme, oveľa dôležitejšia ako to, čo si myslíme, že vieme.

Ďalšie Petrove myšlienky o vzdelávaní: Späť do školy (v angličtine)

Pôvodný text v anglickom jazyku 🇬🇧

https://www.diamandis.com/blog/back-to-school-edition?utm_medium=email&_hsenc=p2ANqtz-_S1hn5eym9GV1FBHqpQnkQkdb0hfniHDVk_uevwjGd4zVR_7h1C070QiQ6bZk85eUQdSCOrTXCcGR9qBo1_bcsswwlbg&_hsmi=328633104&utm_content=328633104&utm_source=hs_email

I have twin 13-year-old boys, and I’m often asked what I’m doing to educate them for the future. Several of you recently submitted questions asking me how I might change our education system…

My thoughts on what (and how) we should teach in middle and high school:

Our Schools are Stuck in the Past

This is obvious, but it’s worth stating that our schools were built for life 50 years ago. Our children are about to enter a very different world that they are not prepared for. Do not accept incremental changes.

Helping a Child Find Their Passion

IMHO, the single most important job of a parent and a school, is to expose kids to a wide range of experiences and opportunities and to help them discover their passion and purpose. Once a child finds their passion and becomes intrinsically motivated, they have a wide range of self-teaching tools ranging from YouTube to LLMs. As Mark Twain said, “There are two important days in your life, the day you were born, and the day you find out why.”

Teaching Leadership, Empathy, Ethics/Morals & Philosophy

When I think about the curriculum I want my two boys to be learning and discussing in school, they include subjects like those listed above. These are topics that will be important throughout life, and even more important during the exponential years ahead.

AI is Here to Stay and We Need to Embrace It

AI isn’t going away, and it’s going to dominate our lives in the very near future. It is a “jetpack” to give us wings, to enable boundless creativity and productivity. Rather than fear and avoid it, our schools need to teach kids about AI, how to use AI to amplify their dreams, and also how to defend themselves from its ill-use.

Amplifying Curiosity, Creativity & Entrepreneurship

In an AI-enabled world, teaching our kids to how to “ask great questions” and run “what if” experiments will be increasingly valuable. Curiosity drives creativity and entrepreneurship – the art of finding and solving problems. Gone are the days of memorizing facts, replaced by the need for “first principles thinking” and passion-driven creativity. In our age of AI and abundant data, the quality of the questions we ask will be far more important than what we think we know.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *