9 pozoruhodných účinkov nimby a kurkumy

Sadhguru uvádza 9 dôvodov, prečo konzumovať nimbu a kurkumu nalačno ráno, čo je bežná prax na jogínskej ceste a neoddeliteľná súčasť dennej rutiny v Isha Yoga Centre.

Sadhguru: V Isha Yoga Centre sa deň začína malou guľôčkou veľkosti hrachu z nimby a kurkumy. Strom nimba má jedny z najkomplexnejších listov, ktoré môžete nájsť na planéte. Predpokladá sa, že obsahuje viac ako 150 zložitých chemických zlúčenín. Na ľudský systém má nesmierny vplyv, čo zahŕňa zdravotné aspekty, energetické aspekty a duchovné aspekty.

Zdravotné prínosy nimby a kurkumy

1, Udržujú tráviaci trakt čistý od škodlivých mikroorganizmov

Tráviaci systém je oblasť, kde máte najviac iného života. Nemyslím tým duchov a škriatkov, ale verte, že tieto mikroorganizmy pre vás robia oveľa viac, než duchovia a škriatkovia. Nachádza sa tu celý rad mikroorganizmov. Mnohé z nich sa k nám správajú priateľsky a vďaka nim dokážeme tráviť potravu. Vďaka nim prebieha v tele veľa procesov. Ale stále je veľa takých, ktoré nám škodia. Jedinečnosť nimby – najmä ak sa užíva spolu s kurkumou – spočíva v tom, že eliminuje veci, ktoré môžu telu škodiť (napríklad parazity).

Čisté hrubé črevo je veľmi dôležité pre zdravie. Ak sa idete poradiť s lekárom v ktoromkoľvek z tradičných indických systémov ako je ajurvéda alebo siddha, bez ohľadu na váš zdravotný problém, prvá vec, ktorú vám urobia, je očista. Pre fyzické aj psychické zdravie potrebujete čisté hrubé črevo. Ak si len trochu viac uvedomíte, ako jete, má to veľký vplyv na to, čo sa deje vo vašom tele a mysli. Napríklad, ak staviate akúkoľvek stavbu, najskôr vznikne architektonický návrh. Ale dôležitá je aj kvalita materiálu a efektivita prevedenia. To, že máte skvelý návrh, ešte neznamená, že budova dopadne skvelo. Kvalita materiálu, ktorý použijete pri stavbe, robí obrovský rozdiel. To platí aj pre váš systém. Návrh je dokonalý. Celý evolučný proces trval milióny a milióny rokov, kým sa tento dizajn zdokonalil a dostal sa až sem, k tomuto mimoriadnemu výsledku. Veľmi dôležité je však aj prevedenie a materiál, ktorý na stavbu použijete. Jedlo, ktoré jete, nesúvisí len s vašou kultúrou. Kultúry v rôznych častiach sveta sa vyvíjali podľa toho, čo tam bolo dostupné, podľa potrieb prežitia, ako sa darilo hospodáriť a podľa hlavnej formy obživy. Bohužiaľ, ľudia sa s tým veľmi stotožnia a myslia si, že ich kultúra je dokonalá. Žiadna kultúra na svete nie je dokonalá. To, čo jete vďaka vašej kultúre, nie je podstatné. Je veľmi dôležité vedieť, na aké palivo je tento stroj, ktorý nazývate svojim telom, navrhnutý.

2, Umožnia vám uvedomiť si, koľko jedla máte konzumovať

Udržiavať si telo v určitej rovnováhe a efektivite tráviaceho procesu je veľmi dôležité. Mali by ste vedieť, koľko jedla potrebujete na udržanie úrovne aktivity, ktorú si chcete v živote zachovávať. Ak nemáte schopnosť vnímať to, potom, ak zapijete vlažnou vodou každý deň ráno nalačno trochu nimby a kurkumy, umožní vám to rozoznávať to, pretože telo bude reagovať na jedlo určitým spôsobom. Povie vám, kedy stačí. Každá bunka v tele bude hovoriť, pretože nimba a kurkuma spolu vytvárajú určitý prístup k bunkovej úrovni.

3, Prenášajú energiu rovnomerne po celom tele

Prenos energie v spaľovacom motore, ktorý sa v automobile nazýva prevodovka, určuje, aké efektívne je vozidlo a koľko paliva spotrebuje na výrobu istého množstva energie. Sila v motore je jedna vec, sila na kolesách je niečo úplne iné. Dnes majú špičkové pretekárske stroje na svete objem valcov motora len 1,6 litra. To je hranica, ktorá je nastavená pre Formulu 1, ale sú to najrýchlejšie stroje, pretože strata medzi výkonom motora a výkonom na kolese je celkom minimálna.

Existujú pickupy, ktoré v motore generujú 700 koní, ale čo ide na koleso, je iná vec. Podobne to, čo vytvárate vo svojom žalúdku, kam to ide a v akej miere, je veľmi dôležitým aspektom, ktorý si dnes ľudia jednoducho neuvedomujú. Konzumácia nimby a kurkumy rozhoduje aj o tom, ako sa rozloží energia, ktorú vytvárate. Existujú jogínske praktiky, ktoré to môžu uľahčovať, ale aj na to môžu byť nimba a kurkuma obrovským prínosom, pretože umožňujú, že váš prenos energie je rovnomerný, a keď si to začnete všímať, môžete svoje energie vôľou presunúť tam, kam chcete. Napríklad, keď poviem: „Môžete presunúť svoje energie, kam chcete,“ ak chcete práve teraz hovoriť a máte svoje energie vedome sústredené v hrdle, vaša reč bude mať iný účinok. Ak presuniete svoje energie do očí a vaše energie sú tam dominantné, keď sa na niečo pozeráte, potom bude mať váš pohľad určitú silu. Každý má oči, ale zrak každého nemá rovnakú silu, neuchopí rovnaké veci ani neprenikne rovnakým spôsobom.

Podobne, ak môžete mať svoje energie sústredené vo svojich rukách, váš dotyk bude mať úplne inú úroveň dotyku. Aby to mohlo nastať, v prvom rade by mal byť prenos energie v systéme plynulý. Kombinácia nimby a kurkumy konzumovaná nalačno robí v tomto smere zázraky.

4, Vytvárajú priaznivú atmosféru pre duchovnú sádhanu

Nimba a kurkuma sú veľmi dôležité pre tých, ktorí robia nejaký druh sádhany. Práve teraz, ak je váš žalúdok v zlom stave a ja vás požiadam: „Buď so mnou, zavri oči a len si tu sadni,“ nezaujíma vás osvietenie, keďže váš žalúdok bubnuje na poplach. Keď je všetko v poriadku, poviete: “Áno, Sadhguru, som s tebou.” Je načase, aby sme vytvorili podporné systémy, kde vaše telo, myseľ a emócie nie sú vo vašom živote problémom. Potom môžeme riešiť skutočné prekážky. V opačnom prípade budeme bojovať s iluzórnymi prekážkami. Ak niekto iný postaví prekážku, občas musíme bojovať. Ale s prekážkou, ktorú som si v sebe postavil sám, netreba bojovať. Jediné, čo musím urobiť, je odložiť ju. Existujú metódy a možnosti, ako to urobiť. Nimba a kurkuma sú jednou z takýchto podpor.

5, Transformujú jednu dimenziu energie na druhú

Jedným z aspektov užívania nimby a kurkumy nalačno je to, že majú moc premeniť jednu dimenziu energie vo vás na druhú. Lekári tvrdia, že nadmerná konzumácia nimby zničí spermie, čo je dobrý dôkaz toho, čo hovoríme už tisíce rokov.

Existujú rôzne druhy buniek. Dnes si moderná veda začína uvedomovať, ako výrazne sa líšia – čo máte na koži, čo máte v kostnej dreni, čo máte v spermiách, čo v mozgu, to sú rôzne druhy vecí. Aj keď vo všetkých existuje spoločný informačný reťazec, sú veľmi odlišné. To, čo telo potrebuje na to, aby vytvorilo epiteliálnu bunku, neurologickú bunku alebo spermiu, vyžaduje veľmi odlišné úrovne zapojenia energií.

 

Nimba a kurkuma majú spolu schopnosť rozložiť spermie a premeniť ich na ďalšiu úroveň energie, ktorá sa nazýva „ojas“. Ak robíte sádhanu a váš prenos je dobrý po celom tele, keď je každá bunka v tele zapuzdrená v ódžas, budete žiarivou ľudskou bytosťou v každom aspekte tohto slova, vo vnútri aj navonok. To je niečo, na čom by mal pracovať každý. To nie je osvietenie, len si vytvoríte platformu, na ktorej sa nemôže nič pokaziť. Telo a myseľ sú platformy. Aký druh tanca na nich predvediete, je len na vás, dôležité je však mať perfektnú platformu, ktorá vás nezhodí.

Ak sa chcete pohybovať na pódiu, to, aké je rovné a pevné určuje, ako ľahko sa po ňom budete pohybovať. To platí aj pre vaše telo. Toto telo nie je konečným výsledkom hry. Toto telo je platforma. Táto myseľ je tiež platformou. Ak ich urobíte veľmi energické a stabilné, môžete tancovať, ako len chcete. V tomto smere sú nimba a kurkuma veľmi dôležitými prvkami. Nejde o to, že by ste sa nezaobišli bez nich, ale keď je k dispozícii podpora, prečo ju nevyužiť?

6, Čistia telo a odstraňujú rakovinové bunky

Rakovina nie je choroba, je to vaše vlastné telo, ktoré pracuje proti vám; niektoré bunky sa obrátili proti vám. Aby k tomu nedochádzalo, je dobré pravidelne si čistiť organizmus. Konzumácia kurkumy nalačno je veľmi účinným očistným prostriedkom. Keď dostanete rakovinu, nemusí to byť účinné, ale inak to, že ráno prehltnete guľôčku veľkosti hrachu z kurkumy a nimby, pôsobí ako skvelý očistný prostriedok a odstraňuje rakovinové bunky z vášho tela.

7, Sú liekom na choroby súvisiace s prechladnutím a na upchaté nosné dierky

Tí, ktorí trpia chorobami súvisiacimi s prechladnutím a majú každé ráno upchaté nosné dierky, budú mať z konzumácie nimby, čierneho korenia, medu a kurkumy veľký úžitok. Nahrubo rozdrvte asi 10 až 12 zrniek čierneho korenia a namočte ich cez noc do pár lyžíc medu. Ráno to skonzumujte a čierne korenie už len požujte. Zmiešať trochu kurkumy s medom by tiež malo fungovať. A ak sa budete vyhýbať všetkým mliečnym výrobkom, hlien vám prirodzene klesne.

8, Rozširujú bunkovú štruktúru a umožňujú bunkám absorbovať energiu

Všetko, čo si požičiate zo zeme, vrátane vášho tela, má určitú zotrvačnosť. Je dôležité si to uvedomiť a udržiavať úrovne zotrvačnosti na minime. Keď meriame, či vaša sádhana funguje alebo nie, a to tým, že sa pozrieme na to, koľko spíte a ako ste bdelí, kontrolujeme tak, akú zotrvačnosť vytvárate.

Úrovne zotrvačnosti sa zvýšia, ak telo nedovolí, aby určité množstvo energie vstúpilo na bunkovú úroveň. Nimba a kurkuma ako kombinácia rozširujú bunkovú štruktúru tela takým spôsobom, že umožňujú energii vstúpiť a vyplniť každú štrbinu. Nimba a kurkuma sú v tomto smere fyzickou podporou, ale robí to aj samotná sadhana. Môžete generovať obrovskú energiu aj inými prostriedkami ako sádhanou, napr. stimulantami ako je silná šálka kávy alebo nikotínom, ale nerozšíri to bunkovú štruktúru a neumožní, aby energia vstúpila do systému, aby sa uložila a následne uvoľnila počas dlhého obdobia.

Keď sa energia namiesto uloženia rovno prejaví, stane sa deštruktívnou – nielen pre telo, ale aj pre myseľ, pre činnosť, ktorú vykonávate, a aj pre svet okolo vás. Keď v tele vytvárame energiu, je dôležité, aby jednoducho nevyprskla, ale aby sme ju dokázali podržať a uvoľniť na želanie.

 

Konzumácia nimby a kurkumy s vlažnou medovou vodou je úžasný spôsob, ako vyčistiť a roztiahnuť bunkovú štruktúru tak, že je schopná absorbovať energiu. Keď robíte sádhanu, táto dilatácia potom dodáva svalom pružnosť. Flexibilita vám pomáha pomaly budovať systém na výkonnejší variant. Budete to cítiť – pri vykonávaní ásan sa telo rozprúdi inou energiou.

9, Zdravotné prínosy kurkumy pre očistu tela

Kurkuma prečisťuje krv a prejasňuje vaše energie. Kurkuma pôsobí nielen na fyziológiu, ale má veľký vplyv aj na váš energetický systém. Prečisťuje krv, telo a energetický systém. Na vonkajšiu očistu stačí vziať štipku kurkumy, vložiť ju do vedra s vodou a vodu naliať na telo – uvidíte, že vaše telo bude živé a žiarivé.

 

Pôvodný text:

9 Remarkable Neem and Turmeric Benefits https://isha.sadhguru.org/in/en/wisdom/article/neem-turmeric-benefits

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *