Dr. Joe Dispenza o pretváraní mozgu a života

Veríte tomu, že vaše myšlienky a to, ako myslíte, je dôverne spojené s vašou budúcnosťou? Majú vaše myšlienky vplyv na váš život? Vaše myšlienky určitým spôsobom vytvárajú vašu skutočnosť. Veríte tomu? Koľkí z vás máte jasnú predstavu o svojej budúcnosti? Každý deň vám hlavou prebehne 60 až 70 tisíc myšlienok. A z týchto 60 tisíc myšlienok je 90% rovnakých ako deň predtým. Takže keď veríte, že vaše myšlienky sú nejako prepojené s vašim životom, potom rovnaké myšlienky vedú vždy k rovnakým rozhodnutiam. Tie isté rozhodnutia vedú k rovnakému správaniu. Rovnaké správanie prináša rovnaké zážitky a rovnaké zážitky vytvárajú stále tie isté pocity. A tie isté pocity vyvolávajú stále rovnaké myšlienky. A naša biológia, nervové obvody a naša neurochémia, neurohormóny a dokonca aj prejavy génov priamo vychádzajú z toho, ako myslíme, ako konáme a ako sa cítime. A toto všetko – ako myslíme, ako konáme a ako sa cítime – sa nazýva našou osobnosťou. Naša osobnosť vytvára našu osobnú realitu. To je celé.

Ak by ste si chceli vytvoriť novú osobnú realitu, nový život, potrebovali by ste začať premýšľať o tom, o čom premýšľate a zmeniť to. Museli by ste si začať uvedomovať svoje nevedomé myšlienky a pozorovať ich. Museli by ste venovať pozornosť svojmu automatizovanému správaniu, svojim zvykom a zmeniť ich. Museli by ste sa pozrieť na emócie, ktoré vás riadia každý deň, a ktoré sú spojené s vašou minulosťou a rozhodnúť sa, či tieto emócie patria do vašej budúcnosti. Väčšina ľudí sa snaží vytvoriť novú osobnú realitu svojou starou osobnosťou a to nefunguje. Musíte sa stať doslova niekým iným. Náš mozog je organizovaný tak, aby odrážal všetko, čo v živote poznáme. Náš mozog je záznamom minulosti. Je výtvorom všetkého, čo sme sa naučili a čo sme zažili doteraz. Takže keď sa ráno zobudíte a vstanete z postele na rovnakej strane, vypnete budík vždy tým istým prstom, idete do kúpeľne rovnako ako každé iné ráno, urobíte si potom svoju obvyklú kávu do svojej obľúbenej šálky, dáte si sprchu ako vždy, idete do práce a vidíte tých istých ľudí, ktorí vám poskytujú stále rovnaké emočné podnety, opakujete rovnaké činnosti, ktoré ste si tak dobre osvojili, potom sa ponáhľate domov, ponáhľate sa skontrolovať si maily, ponáhľate sa skontrolovať si facebook a potom sa ponáhľate do postele, mám pre vás otázku. Zmenil sa váš mozog v ten deň? Môžeme povedať, že opakujete rovnaké myšlienky, vykonávate rovnaké nevedomé činnosti, prežívate rovnaké pocity, ale tajne očakávate, že sa váš život zmení.

V neurovede je princíp, ktorý vraví, že nervové bunky, ktoré sa súčasne spúšťajú, vzájomne sa prepájajú. Takže keď stále rovnako premýšľate, robíte rovnaké rozhodnutia, a stále sa prejavujete rovnako, čím opakujete stále rovnaké zážitky, týmto potvrdzujete prepájanie sietí neurónov v rovnakých kombináciách a vytvárate si tak stále rovnaké pocity, formujete si tak mozog do určitého rukopisu. Pretože, keď spúšťate a prepájate rovnaké obvody rovnakým spôsobom, spojenia týchto obvodov sa upevňujú stále viac a keď máte 35 rokov – a to je vedecký fakt – stávate sa súborom zapamätaného správania, nevedomých zvykov, automatizovaných emočných reakcií, presvedčení, názorov a postojov, ktoré fungujú presne ako počítačový program. Ak niečo robíte stále a stále dookola, opakovanie týchto krokov časom naučí vaše telo, ako to zvládať oveľa lepšie, než vaše myseľ. Zvyk je, keď telo niečo vie lepšie, než myseľ, keď ste niečo urobili tak veľa krát, že to telo zvláda oveľa lepšie, než váš mozog. Až 95% ľudského správania, postojov, myšlienok, presvedčení, citových reakcií sú podvedomé programy. Prečo je to dôležité? Chcete sa naučiť niečo nové a vždy, keď sa niečo nové naučíte, vytvárate vo svojom mozgu nové spojenia. To je učenie. Učenie je nadväzovanie nových synaptických spojení. Fyzické dôkazy ako výsledok vašej interakcie s prostredím a odtlačky vedomia – to je učenie sa, vytváranie nových spojení. Držiteľ Nobelovej ceny z roku 2000 Kandel objavil, že keď sa človek naučí len kúsok informácie, zdvojnásobí počet spojení vo svojom mozgu z 1300 na 2600. Keď si však túto informáciu neopakuje a neupevňuje, tieto spojenia sa stratia v priebehu hodín alebo dní. Takže keď učenie sa je vytváranie synaptických spojení, potom opakovanie je ich udržiavanie. Chcete sa naučiť niečo zásadné o vytváraní svojej budúcnosti. Chcete byť formovaní svojou víziou budúcnosti namiesto spomienok minulosti, pretože ak nie ste formovaní určitou víziou, ktorá je väčšia, než vy, a nie ste tou víziou nadšení, ostáva vám v mozgu starý stroj a ste v živote predvídateľní. Takže súhlasíte, že nové myšlienky, nové informácie budú viesť k novým rozhodnutiam? Nové rozhodnutia budú viesť k novému správaniu. A nové správanie bude vytvárať nové zážitky. A nové zážitky budú vytvárať nové pocity. A tieto nové pocity budú vyvolávať nové myšlienky. To sa nazýva evolúcia. Ak je váš mozog záznamom minulosti a nemáte víziu budúcnosti, potom žijete v minulosti a nikdy sa svojej novej budúcnosti nedočkáte.

Takže keď sa ráno zobudíte a nie ste formovaní víziou, ktorá je väčšia, než vy, aby vás zodvihla z postele a inšpirovala k možnostiam a vstávate len, aby ste žili po starom, so starými pocitmi uloženými v tele, viete čo vás čaká? Zobudíte sa, otvoríte oči a uvidíte rovnakých ľudí, pôjdete na rovnaké miesta ako predtým, urobíte tie isté veci v tom istom čase a v tej chvíli, keď otvoríte oči, je to vonkajšie prostredie, ktoré riadi to, ako rozmýšľate a ako sa cítite. Pretože máte v mozgu neurologickú sieť pre každého človeka, ktorého poznáte, a pre každé miesto, kam chodíte, pre všetko, čo vlastníte a pre všetko, čo robíte, a vo chvíli, keď otvoríte oči a vidíte tých istých ľudí a idete na tie isté miesta a robíte to isté ako predtým v rovnakom čase, je to vaše vonkajšie prostredie, ktoré zapína rôzne obvody vášho mozgu a spôsobuje, že rozmýšľate presne podľa toho, čo už viete. Predtým ste mi povedali, že veríte, že vaše myšlienky majú niečo dočinenia s vašou budúcnosťou. Dokiaľ premýšľate podľa vášho vonkajšieho prostredia, vytvárate si rovnaký život. Aby ste niečo skutočne zmenili, vyžaduje to rozmýšľať oveľa širšie, než je vonkajšie prostredie, oveľa širšie, než sú okolnosti vášho života, podľa podmienok vášho sveta a každý veľký človek v histórii toto vedel, či to bol Mahatma Gandhi, Martin Luther King, bratia Wrightovci alebo Johana z Arku. Všetci mali víziu. Nemohli ju vidieť, ovoňať, ochutnať, ani pocítiť, ale bola živá v ich mysli. Bola taká živá v ich mysli, že začali žiť tak, akoby sa budúca skutočnosť už odohrávala v ich prítomnosti.

Preto vo chvíli, keď prestanete robiť rozhodnutia, ktoré ste robili doteraz, buďte na pozore, pretože to začne byť nepohodlné. Je to chvíľa, keď sa vydávate smerom k novému ja. Hovoríme tomu vstúpiť do rieky zmien. Pamätajte však, 95% toho, kým ste, je vaše telo, ktoré nahrádza myseľ. Urobili ste niečo toľko krát, že vaše telo to vie lepšie, než myseľ. Takže možno si budete podvedome sťažovať, pretože vaše telo to robí neustále. A zrazu poviete, žiadne sťažovanie, už žiadne obviňovanie, žiadna sebaľútosť, už žiadne reči o druhých, s tým je koniec. Zrejme už viete, čo nastane. Telo začne vysielať do mozgu signály, je tak nastavené. Zrazu začnete počuť v hlave myšlienky, prečo nezačať zajtra, zajtra je vhodnejší deň, je to príliš ťažké, nedokážem sa zmeniť, nemám na to, je to matkina chyba, môže za to bývalý manžel, manželka, som takýto kvôli tomuto, alebo najdôležitejšia – nemám z toho dobrý pocit. Vo chvíli, keď odpoviete na tú myšlienku akoby to bola pravda, tá myšlienka vyústi do rovnakého rozhodnutia, ktoré povedie k rovnakému správaniu, ktoré vám privodí rovnaké zážitky, ktoré vytvoria rovnaké pocity a vy poviete, takto je to v poriadku. Je vám to povedomé? Vydať sa od starého ja k novému, vykročiť do prázdna, do neistoty je biologická, neurologická, chemická, hormonálna a genetická smrť starého ja. Ľudia vám povedia, v neznámych okolnostiach nedokážem svoj život a budúcnosť predvídať, a vy im vždy poviete, najlepší spôsob, ako predvídať budúcnosť, je vytvoriť ju, ale nie zo známeho, ale z neznámeho. A keď sa začneme cítiť uprostred neznámeho pohodlne, vtedy vznikajú kúzla, a to sa nikdy nedeje v známych okolnostiach.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *